miercuri, 4 iulie 2012

Bicicleta rosie

Am citit pe unul dintre blogurile pe care le frecventez de cand m-am apucat de blogging despre un concurs destul de interesant , intitulat "Bicicleta rosie" . Nu concursul cat subiectul mi se pare foarte interesant si de luat in considerare . De ce ? Poate pentru ca daca mai multe persoane ar cunoaste avantajele bicicletei atunci multe lucruri se pot imbunatatii , gen : nu mai sunt necesare atatea locuri de parcare , implicit strazile sunt mai libere pentru ca nu mai sunt blocate aiurea benzile de masini parcate in locuri nepermise sau pur si simplu parcate aiurea datorita lipsei de experienta a soferului care inconstient mai acapareaza jumatate de metru de asfalt pentru a parca el masina , etc .
In fine hai sa vedem asa de curiozitate cam ce ar insemna acest fapt .

Eu merg zilnic cu bicicleta daca am posibilitatea (mai exact daca sunt acasa ) asa ca sunt destul de familiarizat cu acest fenomen . E adevarat ca folosesc bicicleta din lipsa permisului (nu m-am obosit pana acum sa aplic pentru permis ) insa asta ma face totusi sa realizez avantajele unui biciclist .
Mersul cu bicicleta este bun in primul rand pentru sanatate , in loc sa te duci sa pierzi timpul aiurea in sali mai bine dai o plimbare cu bicicleta care este mai sanatoasa .
In al doilea rand un biciclist nu are nevoie de cine stie ce spatiu de parcare asa ca poate lasa bicicleta mai aproape de locul in care vrea sa ajunga (depinde acum si daca ii este permis sa o lase acolo) .
Si nu in ultimul rand , mersul pe bicicleta face foarte bine si la buzunar , pentru ca nu mai cheltui sume totusi destul de importante de bani pe carburanti , cu acei bani poti sa iti satisfaci alte pofte sau pur si simplu sa ii pui deoparte si sa ii investesti in ceva mai important .
Cam astea ar fi avantajele principale ale biciclistului la care eu nu as renunta in favoarea masinii decat atunci cand e vorba de o distanta prea lunga pe care trebuie sa o parcurg intr-un timp mult mai scurt decat ce as putea eu sa realizez cu bicicleta sau daca as merge la un eveniment sau ceva unde este necesara o anumita tinuta sau trebuie sa mai iau pe cineva cu mine .
Acum mai ar trebui discutate si dezavantajele biciclistului in Romania . De ce doar in Romania ? Pentru ca doar la noi exista doar 3 piste de biciclisti in toata tara ... (poate exagerez cu numarul dar era doar ca sa exprim exact cat de jalnic stam la acest capitol ) .
Desi daca ar aparea mai multi biciclisti poate ca se vor simti si or sa puna la dispozitie mai multe piste pentru biciclete .
Daca sti regulile de circulatie nu ai cum sa nu te descurci cu bicicleta mai ales ca ai avantajul ca poti vira mai usor , nu ai nevoie de cine stie ce spatiu si poti frana mai usor pentru a evita diverse obstacole .
In alta ordine de idei am vazut ca se discuta cum atunci cand esti la volan intelegi mai usor biciclistii , asta este adevarat insa numai pentru cineva care circula des cu bicicleta , pentru cei care sunt pasionati de acest fenomen nu pentru cei ocazionali  care se comporta cu biciclistii sau pietonii ca si cand ar fi simple jaloane puse aiurea in calea lor .
Astfel ca eu sprijin toate aceste campanii pentru biciclisti (si recunosc ca o bicicleta noua ar veni ca unsa ca a mea a cam imbatranit dupa 6 ani ) insa cu cat ar creste numarul de biciclisti cu atat ar scadea nivelul de poluare produs de gazele de esapament , as fi mai liniste pentru ca o bicicleta nu produce aceeasi poluare fonica pe care o produce un autovehicul , ar scadea numarul de accidente , probabil ar scadea si cazurile de obezitate aparute in urma a prea multa comoditate (mai sunt si unii care stiu doar traseul  casa-masina-munca-masina-casa) iar strazile ar fi mult mai libere si mai usor de circulat , ca una este sa circuli pe o strada care are benzile libere si pe care poti circula in voie si alta este sa circuli pe o strada care mai are spatiu echivalent doar cu o singura banda pentru ca sunt masini parcate aiurea pe ambele sensuri .
Asa ca se merita sa lasati masina in garaj si sa faceti o plimbare cu bicicleta pentru ca avantajele sunt mult peste dezavantaje ;)

Apropo , acest subiect se datoreaza : http://www.arhiblog.ro/concursul-bicicleta-rosie/  , un blog care merita in permanenta urmarit ;) si celor de la http://www.bicicletarosie.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu